​Alliberament miofascial

​​Mètode d'entrenament i remodelació del sistema fascial per millorar, alliberar i mantenir-ho en un estat òptim i sense restriccions, ajudant-nos a prevenir dolors i problemes de mobilitat.

En què consisteix


Pràctica d'estiraments dinàmics i estàtics indicat per a corregir la postura, millorar el bloqueig respiratori, guanyar elasticitat muscular i flexibilitat articular, millorar el rendiment esportiu, prevenir lesions recurrents, combatre l'escorçament i la rigidesa muscular, prevenir o disminuir dolors musculars i articulars millorant la nostra qualitat de vida. A més, a través de l'entrenament i remodelació del sistema fascial ajudem a alliberar i mantenir-ho en un estat òptim i sense restriccions, el qual ens permetrà prevenir dolors i problemes de mobilitat.   

Treballem sobre els músculs de manera global, estirant tota la cadena muscular com si fós una goma elàstica. Les cadenes musculars són les responsables de mantenir les nostres funcions hegemòniques assegurades, essencials per la supervivencia de l’espècie, com la respiració, l’alimentació, bipedestació, etc, i quan aquestes es veuen afectades, sigui per sobrecàrrega, moviments repetitius, males postures, contractures, lesions o causes diverses, es produeïx un desequilibri a la cadena provocant un escurçament muscular i la conseqüent pèrdua d’eficàcia.

A través de l’auto-alliberament miofascial (terme per descriure l’auto-massatge per alliberar la tensió muscular o els punts gallet), amb el foam roller o pilota lacrosse ball, tennis o similar, apliquem pressions en punts específics del cos per recuperar el drenatge dels músculs, la flexibilitat i retornar-los a la funció normal.

*Els punts gallet són “nusos” o “nòduls” específics que es formen als músculs. Poden ser identificats perquè refereixen dolor, i aquest pot ser referit bàsicament descrit com el dolor produït quan s’aplica pressió en una àrea del cos, però el dolor se sent en una altra àrea.

Alliberar punts gallet ajuda a restablir els patrons de moviment adequats i el moviment lliure de dolor i, en definitiva, a millorar el rendiment. Amb l’estirament per sí sol no sempre és suficient per alliberar la tensió muscular. L’estirament crea tensió, estirant la porció fora del nus del múscul i en els punts d’inserció. El nus, però, es manté inalterat. Amb el massatge d’auto-alliberament actuem sobre aquests “nusos” i a reprendre el flux sanguini i la funció normal.

Són factors que afecten a la creació d’aquests nusos de tensió el propi entrenament, la flexibilitat, la postura, la nutrició, la hidratació, el descans, l’estrès i altres factors d’estil de vida. Tampoc podem oblidar que ajuda a conservar i millora la correcta postura corporal presentat-se com una bona eina per la prevenció de dolors, lesions i problemes tant musculars com articulars, així com per mantenir i remodelar el sistema fascial.   

L'objectiu del treball és aprendre a moure's amb fluïdesa, control i qualitat, alhora que aprenem a treballar de manera integral i conscient amb el nostre propi cos.

Què és la fàscia i el sistema fascial?


En el mètode STOTT enfatitzem en conservar les curvatures naturals del propi cos, adaptant-nos a ell alhora de realitzar els exercicis i moviments. Alguns dels principis són els mateixos utilitzats a la rehabilitació de molts problemes ortopèdics comuns. De fet, molts atletes professionals i esportistes han començat a realitzar-ho amb regularitat per ajudar a desenvolupar la força de la base i la flexibilitat. Aquestes habilitats poden ajudar a mantenir-los lliures de lesions i a millorar el seu rendiment. 

La fàscia és una capa de teixit connectiu que es forma sota la pell, unint, envoltant i separant als músculs i altres òrgans interns, tenint influència en músculs, moviment, transmissió de força, postura, sensació de dolor i propiocepció (la paraula propiocepció deriva de les seves arrels “propio", que significa un mateix, i “cepció”que significa consciència. És a dir, la consciència d’un mateix. La consciència de la pròpia postura corporal respecte el medi que ens envolta).

Teixit format per col·lagen que envolta la musculatura i estructura del nostre cos. La seva funció es donar unió i integritat als diferents sistemes fent que el cos funcioni com una sola unitat. Inclou tendons, lligaments, càpsules articulars, càpsules d’òrgans, teixits musculars

La fàscia també pot emmalaltir, per la qual cosa hem de prestar-li atenció per guanyar en salut. Si no tractem aquests punts de dolors (anomenats trigger points o punts gallets) poden arribar inclòs a modificar la postura corporal i produir problemes en altres parts del cos.

El sistema fascial és el gran desconegut per a la majoria de les persones, tot i que una disfunció en aquesta zona pot ser el causant o agreujant de diversos problemes físics. És una mena d’entramat tridimensional que es reparteix al llarg de tot el cos, ja sigui superficialment (envoltant tot el cos sota la cara profunda de la pell) o a nivell més profund (envoltant, separant i protegint els músculs, articulacions, ossos i vísceres).

El fet de que tot el organisme estigui envoltat de fàscia fa que el seu bon estat sigui imprescindible per a que tot el cos pugui funcionar correctament. I és que el sistema fascial no està relacionat únicament amb els típics dolors musculars o articulars, també amb altres petits moviments fisiològics igual d’importants, com pot ser l’expansió dels pulmons cada vegada que respirem.

​Metodologia


Per usar el roller correctament, cal aplicar una pressió moderada a un múscul o grup muscular concret utilitzant el roller i el pes corporal. L’hem de fer rodar lentament. Quan trobem àrees tenses o doloroses, cal mantenir la posició diversos segons i relaxar-se tan com sigui possible. Hauríem de començar a sentir com el múscul s’allibera, i després d’entre 5 i 30 segons, el malestar o dolor hauria de disminuir.

  • Rebot elàstic: L’objectiu és optimitzar la nostra capacitat elàstica d' emmagatzematge. En comptes d’utilitzar l’esforç muscular amb un sentit de soltesa i fluïdesa.
  • Estirament i relaxació fascial: Estiraments tridimensionals, suaus i variats activant les cadenes llargues. Amb o sense càrrega i resistències afegides.
  • Refinament sensorial: Forta èmfasi a la propiocepció i capacitat sensorial. El cultiu de la consciència corporal i atenció plena

​Beneficis


El principal benefici és el de mantenir aquest sistema de fàscies en bon estat i sense restriccions, millorant i guanyant mobilitat de tots els teixits del cos aconseguint una major mobilitat articular i millor circulació de tots els fluids corporals per tal d'un funcionament òptim.

A més de millorar la circulació per eliminar toxines obtenint altres beneficis addicionals relacionats, com la retenció de líquids, mala circulació sanguínia o cel·lulitis, ens ajuda també a:

  • Millorar el rendiment en persones esp​​​​​ortistes.
  • Incrementar i potenciar la consciència corporal.
  • Reduir lesions provocades per la sobrecàrrega de teixit fascial.
  • Permetre a la musculatura desenvolupar correctament les seves funcions.
  • Recuperar l'agilitat i control corporal.

​A qui va dirigit?


Dirigit a qualsevol persona independentment de la seva edat i condició física, que vulgui millorar i guanyar mobilitat per reduir i prevenir dolors, així com per esportistes que vulguin millorar el seu rendiment.  

"​La fàscia és un òrgan sensorial, fet que la major concentració de receptors propioceptius es trobin a la zona de lliscaments dels músculs"

​Mense