FITNESS MIOFASCIAL I STRECHING

Mètode d'entrenament i remodelació del sistema fascial per millorar, alliberar i mantenir-ho en un estat òptim i sense restriccions, ajudant-nos a prevenir dolors i problemes de mobilitat.

Recomanat per majors de 18 anys

Classes per particulars (individuals i grupals) i per empreses

Sessions de 60 minuts 

Desplaçament a lloc acordat

Què és ?

Tot el cos està envoltat per un teixit conegut com a fàscia. L'alliberament miofascial és una tècnica que ajuda a mantenir-la en un estat òptim i lliure de restriccions per prevenir dolors i problemes de mobilitat.

Mitjançant exercicis adaptats en funció de les darreres investigacions científiques del Dr. Robert Schleip, aquest entrenament no pretén substituir als entrenaments esportius convencionals, sinó complementar-los, amb recomanacions i exercicis específics de càrrega, estiraments dinàmics així com moviments de rebot que aprofiten i enforteixen les propietats elàstiques de retrocés fascial.

Tampoc podem oblidar que ajuda a conservar i millorar la correcta postura corporal presentant-se com una bona eina per la prevenció de lesions, dolors i problemes tant musculars com articulars, així com per mantenir i remodelar el sistema fascial en un estat òptim i sense restriccions.  

Fàscia=Connexió (en llatí)

LA FÀSCIA:

La fàscia és una capa de teixit connectiu que es forma sota la pell, unint, envoltant i separant als músculs i altres òrgans interns, tenint influència en músculs, moviment, transmissió de força, postura, sensació de dolor i propiocepció.

Teixit format per col·lagen que envolta la musculatura i estructura del nostre cos. La seva funció es donar unió i integritat als diferents sistemes fent que el cos funcioni com una sola unitat. Inclou tendons, lligaments, càpsules articulars, càpsules d’òrgans, teixits musculars,...

La fàscia també pot emmalaltir, per la qual cosa hem de prestar-li atenció per guanyar en salut. Si no tractem aquests punts de dolors (anomenats trigger points o punts gallets) poden arribar inclòs a modificar la postura corporal i produir problemes en altres parts del cos.

El sistema fascial és el gran desconegut per a la majoria de les persones, tot i que una disfunció en aquesta zona pot ser el causant o agreujant de diversos problemes físics. 

És una mena d’entramat tridimensional que es reparteix al llarg de tot el cos, ja sigui superficialment (envoltant tot el cos sota la cara profunda de la pell) o a nivell més profund (envoltant, separant i protegint els músculs, articulacions, ossos i vísceres).

El fet de que tot el organisme estigui envoltat de fàscia fa que el seu bon estat sigui imprescindible per a que tot el cos pugui funcionar correctament. I és que el sistema fascial no està relacionat únicament amb els típics dolors musculars o articulars, sino que també amb altres petits moviments fisiològics però igual d’importants, com pot ser l’expansió dels pulmons cada vegada que respirem.

Està considerada el sisè òrgan sensorial, és l’òrgan sensorial més extens del cos. La major part de concentració de receptors propioceptors es troba entre la zona de lliscament entre els músculs i està densament poblada amb mecanoreceptors a les terminacions nervioses.

Propiocepció i dolor fascial 

La paraula propiocepció deriva de les seves arrels “propio", que significa un mateix, i “cepció”que significa consciència. És a dir, la consciència d’un mateix. La consciència de la pròpia postura corporal respecte el medi que ens envolta.

Malgrat que no som conscients d’això, els components de les nostres articulacions (músculs, tendons i lligaments) junt amb la visió i l’equilibri, envien constantment informació al cervell sobre la seva posició respecte al nostre entorn, formant una imatge o patró de la ubicació i estat de cadascun. Aquesta informació és la que permet al nostre cervell fabricar respostes, donant com a resultat l’execució i realització de moviments precisos. Tota aquesta informació és la propiocepció, i la considerem un sentit més del nostre cos.

La propiocepció és un sentit de intercepció, és a dir, gràcies a ell el nostre cervell té consciencia de l’estat intern del nostre cos rebent la informació a través dels receptors.

Treballem la propiocepció a través dels exercicis d’equilibri, coordinació i canvis de superfícies. Solem començar amb exercicis simples, i a mesura que anem obtenim destresa anem introduint material, com poden ser pilotes o rollers. Per treballar de manera eficaç haurem de provocar estímuls externs que afavoreixin les reaccions musculars reflexes, augmentant la dificultat de manera progressiva.


A qui va dirigit i beneficis

Dirigit a qualsevol persona independentment de la seva edat i condició física, que vulgui millorar i guanyar mobilitat per reduir i prevenir dolors, així com per esportistes que vulguin millorar el seu rendiment.  

El principal benefici és que al mantenir el sistema fascial en bon estat i sense restriccions provocades pels anomentats "punts gallets" o punts dolorosos, la mobilitat del nostre cos serà òptima i per tant funcionarà millor, augmentant la mobilitat de tots els teixits del cos i aconseguint major mobilitat articular i circulació de tots els fluids corporals. A més, al millorar la circulació ajudarem al cos a eliminar toxines obtenint altres beneficis addicionals relacionats, com la retenció de líquids, mala circulació venosa o sanguina o cel·lulitis.  

 • Millora del rendiment en persones esportistes.
 • Increment de la flexibilitat, l'agilitat i mobilitat global.
 • Permet a la musculatura desenvolupar correctament les seves funcions. 
 • Incrementa i potència la consciència corporal.
 • Ajuda a reduir les lesions i molèsties provocades per la sobrecàrrega del teixit fascial.
 • Activació i millora de la circulació ajudant amb el drenatge dels fluids corporals
 • Etc.


La metodología 

 • 1
  Rebot elàstic: L’objectiu és optimitzar la nostra capacitat elàstica d' emmagatzematge. En comptes d’utilitzar l’esforç muscular amb un sentit de soltesa i fluïdesa.
 • 2
  Estirament i relaxació fascial: Estiraments tridimensionals, suaus i variats activant les cadenes llargues. Amb o sense càrrega i resistències afegides.
 • 3
  Refinament sensorial: Forta èmfasi a la propiocepció i capacitat sensorial. El cultiu de la consciència corporal i atenció plena