​​Pilates Mètode Stott

​​Reeducació i millora de la postura corporal promovent l'enfortiment del nucli (core).

Treballem tant l'equilibri com la flexibilitat a través de la consciència corporal.

En què consisteix


El mètode Pilates és un sistema d'entrenament físic que es basa en el desenvolupament de la musculatura interna per tal de mantenir l'equilibri corporal i donar estabilitat i fermesa a la columna vertebral. És un tipus d'exercici per guarir o prevenir mals d'esquena, aconseguir una millora substancial de la resta de parts del cos, preparar-nos per realitzar qualsevol altre activitat física amb major rendiment i seguretat, o fins i tot per reduir l'estrès físic i mental. És a través de la respiració i de la consciencia corporal que reeduquem i millorem la nostra postura.

Creat a principis del segle XX per Josep Hubertus Pilates, i basat en el seu coneixement de diverses disciplines com la gimnàstica, la traumatologia o el ioga, i units al dinamisme i la força muscular juntament amb el control mental, la respiració i relaxació.

Els seus principis fou anomenat Contrología (Contrology) per el propi Pilates, degut a la seva insistència en l’ús de la ment per controlar el cos, però sempre buscant l’equilibri i la unitat entre ambdós. Degut a que el mètode es centra en el desenvolupament dels músculs interns per mantenir l’equilibri corporal i donar estabilitat i força a la columna vertebral fa que sigui molt utilitzat com a teràpia de rehabilitació.

La filosofia essencial del mètode s’ha fet cada vegada més influent en tot tipus d’esport i entrenaments, sent molts els esportistes, ballarins o entrenadors que incorporen els seus principis. De fet Pilates afirmava que aquests principis devien incorporar-se a la nostra activitat diària fins convertir-los en moviments naturals integrats en el nostre dia a dia. 

La seva fama va expandir-se degut a que la seva pràctica amb baixa càrrega en articulacions permet que persones de totes les edats i condició física puguin practicar-ho.

Metodologia STOTT


En el mètode STOTT enfatitzem en conservar les curvatures naturals del propi cos, adaptant-nos a ell alhora de realitzar els exercicis i moviments. Alguns dels principis són els mateixos utilitzats a la rehabilitació de molts problemes ortopèdics comuns. De fet, molts atletes professionals i esportistes han començat a realitzar-ho amb regularitat per ajudar a desenvolupar la força de la base i la flexibilitat. Aquestes habilitats poden ajudar a mantenir-los lliures de lesions i a millorar el seu rendiment. 

Els exercicis estan dissenyats per restaurar les curvatures naturals de la columna vertebral i tornar a equilibrar els músculs al voltant de les articulacions. Això implica posar més èmfasi en l'estabilització pèlvica i escapular i la integració de totes les parts del cos. A més, els exercicis preparatius i les modificacions permeten que la tècnica s'adeqüi a tots els diferents tipus de cossos i habilitats, fet que fa que sigui aplicable a la vida quotidiana. 

Els següents principis bàsics són la base del mètode del qual es desenvolupa la  programació. La seva aplicació garanteix la realització dels màxims beneficis dels exercicis, a més de facilitar el desenvolupament i establir la força central i estabilitat, augmentant també la consciència cos-ment. 

 • Respiració 
 • Col·locació de la pelvis
 • Col·locació de la caixa toràcica
 • Moviment i estabilitat escapular
 • Col·locació de la columna cervical

​Beneficis


Ajuda a la persona a superar i prevenir lesions i molèsties de columna, tant lumbars com cervicals, així com problemes d'espatlles, genolls i malucs, entre d'altres.

 • Enfortir el cos sense guanyar volum muscular.
 • Augmentar la flexibilitat i la coordinació de moviments.
 • Millorar l'alineació postural i corregir els hàbits posturals incorrectes.
 • Reduir i millorar tensions i lesions musculars.
 • Recuperar l'agilitat i control corporal.
 • Millorar l'equilibri.
 • Augmentar i potenciar la consciència del nostre cos.

​A qui va dirigit?


 • De​​​​​stinat a la recuperació i prevenció de dolors

T'ajudarà a superar lesions i molèsties de columna, tant lumbars com cervicals, així com lesions d'espatlla, genolls i malucs, entre d'altres. Mitjançant l'enfortiment dels músculs de la base ajudem i ensenyem al cos a realitzar moviments més eficients i equilibrats, millorant la flexibilitat per ajudar a la prevenció de lesions i molèsties i millorar la mobilitat en general.

T'ajudarà a superar lesions i molèsties de columna, tant lumbars com cervicals, així com lesions d'espatlla, genolls i malucs, entre d'altres. Mitjançant l'enfortiment dels músculs de la base ajudem i ensenyem al cos a realitzar moviments més eficients i equilibrats, millorant la flexibilitat per ajudar a la prevenció de lesions i molèsties i millorar la mobilitat en general.

L'augment de la força i millora de la flexibilitat són dues de les fonts principals que t'ajudaran a l'hora de recuperar-te amb major facilitat. A més, es realitzen exercicis de baix impacte protegint de possibles inflamacions a la zona lesionada.

Els esportistes que tenen major força a la base tenen millor control dinàmic dels seus moviments, patint menys probabilitat de lesions en el futur.

 • De​​​​​stinat a la recuperació ​de lesions del tren inferior

Aquestes lesions són molt freqüents i solen fer que la resta d’estructures corporals es descompensin, podent produir així, dolors a la resta del cos. El pilates proporciona una forma segura de treballar la musculatura, l’estabilitat.

 • De​​​​​stinat a ​gent que pateix osteoporosi

En aquest cas s’utilitza per reforçar tota la musculatura profunda que recobreix la columna vertebral i les altres zones afectades per la malaltia. S’aconsegueix millorar l’estructura muscular treballant amb la màxima seguretat a l’hora de realitzar els exercicis.

 • De​​​​​stinat ​a gent amb escoliosi i patologies de columna

La funció del pilates, en aquests casos, és la de treballar tota la musculatura implicada per corregir les desviacions i restaurar la postura, a més d’alleugerir i prevenir els dolors derivats d’aquestes patologies.

 • De​​​​​stinat ​a gent ​amb dolor crònic

Dins d’aquesta especialitat, les sessions varien en funció de la patologia (fibromiàlgia, artritis reumatoide, Lupus, esclerosi múltiple); però l’objectiu comú, en tots els casos, és el d’alleujar el dolor, millorar el moviment i el control muscular i augmentar el rang de mobilitat i flexibilitat del cos.

 • De​​​​​stinat ​a gent amb ​discopaties

Sessions de treball físic destinat a prevenir i alleujar el dolor i descontracturar la musculatura afectada per hèrnies, protusions o problemes vertebrals.

 • De​​​​​stinat ​a ​gent ​​de la tercera edat

El principal objectiu de les sessions és ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones grans, retardant l’aparició de certes malalties i ajudant-les a realitzar amb més facilitat les seves tasques diàries. Amb aquesta pràctica també s’aconsegueix reduir les caigudes, millorant el to muscular i treballant l’equilibri i la coordinació.

​Història i origens


J.H.Pilates va ser un nen malaltís, fet que el va portar a estudiar el cos humà i la manera d’enfortir-lo mitjançant l’exercici. D’aquesta manera, amb el temps va arribar a ser un gran atleta.

Va ser a Anglaterra on inicia el desenvolupament del seu mètode al ser internat durant la Primera Guerra Mundial (degut a la seva nacionalitat alemanya) en un camp de concentració treballant com a infermer. En la seva estada desenvolupa una metodologia per millorar l'estat de salut dels altres interns mitjançant l'exercici.

Pels més febles i malalts va muntar sobre els llits un sistema de politges i cordes per exercitar els músculs, cosa que va fer que més endavant fos l’origen d’alguns dels seus posteriors aparells (reformer, trapezi, cadira i barril). Amb els temps desenvolupa un gran número d’exercicis per ser realitzats en ells, així com d’altres per ser practicats simplement al terra, sobre l’estoreta.

Al 1923 es trasllada als Estats Units i munta en Manhatan junt a la seva dona Clara, un estudi per ensenyar el seu mètode. Aviat es fa popular entre coreògrafs i ballarins, en els quals predominen les lesions derivades del entrenament intensiu i els obliguen a passar llargs períodes de recuperació i inactivitat 

Va escriure dos llibres; Tu salud: un sistema correctivo de ejercicio que revoluciona el campo de la Educación Física (Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education). Al 1934 va exposar les seves teories a través de la contrología (Return to Life through Contrology) i al 1945 un manual pràctic amb 34 exercicis bàsics per a que els seus potencials clients provessin a casa seva, sense necessitat d’aparells ni màquines. 

"Un jove és tan jove com la seva columna vertebral"

J.H.Pilates