​​​Quiromassatge terapèutic

Mètode d'exploració i tractament manual a través de diferents tècniques de massatge amb efectes sobre la regulació del dolor, la sensació general d'energia, els estats d'ànim, el cansament i sobre el nostre benestar en general.​

En què consisteix


És un mètode d'exploració i tractament manual a través de diferents tècniques de massatge integrades com el massatge japonès, la digitopuntura, o tècniques miofascials i pressions mecàniques. Treballem la musculatura, els teixits i les estructures del cos amb efectes sedants i analgèsics sobre el sistema locomotor i nerviós que ajuden a regular el dolor, els estats d'ànim, el cansament, i el benestar en general, estimulant també la circulació sanguinia i limfàtica ajudant-nos a activar la nostra energia. 

És també molt important la seva acció en processos endocrins. El sistema endocri regula moltes funcions fonamentals com les funcions metabòliques de l'organisme, les sexuals, la regulació de la son, l'ansietat, l'estrès...entre d'altres. A través de les tècniques de quiromassatge es regulen hormones i es produeix un alliberament d'endorfines que proporciona benestar, disminueix el dolor i permet un son més reparador.

Quiromassatge prové de la paraula grega "quiro", que significa mà, amb el que literalment es tradueix com "massatge amb les mans". Ja en l'antiga literatura sumèria de Mesopotàmia, "Mushu'o" (massatges) en què s'evidencia que l'any 4000 aC ja s'utilitzaven els massatges amb olis de plantes aromàtiques i medicinals per alleujar migranyes, facilitar migranyes, facilitar el part, combatre l'esgotament o posar remei a paràlisi en algun membre. 

Xina, Egipte, Índia, Grècia, Roma…, la tècnica del massatge ha format part de l’interès de científics i metges al llarg de tota la història. El Quiromassatge, com avui el coneixem, és una disciplina que s’engloba dins de les teràpies complementàries, en concret, dins el món de les teràpies manuals i en la qual es combinen tècniques orientals i occidentals. 

Tipus de tractaments:

 • Descontracturant
 • Esportiu​​
 • Neurosedant
 • Crani facial
 • Cames cansades
 • Restrenyiment 
 • Respiratori expectorant
 • Peus

​Beneficis


Entre els seus beneficis no només estimula o relaxa els músculs i tendons, també fa el mateix amb el sistema nerviós perifèric. D'altre banda estimula la circulació sanguinia i limfàtica (permetent eliminar de desfets metabòlics), estira els teixits tous eliminant adherències, afavoreix el moviment persistàltic del còlon, oxigena la sang, relaxa el sistema nerviós central, afavoreix la producció d'enzims, etc. 

Els efectes positius sobre els que actua sobre l'organisme són:  

 • Sistema Nerviós: Actua sobre els nervis perifèrics fent més ràpida la seva regeneració i millorant la nutrició i el seu funcionament gràcies al fluxe de sang en ells. flexibilitat i la coordinació de moviments.
 • Sistema Circulatori: La pressió exercida sobre les venes i les arteries facilita i augmenta la circulació de detritus i metabolitos, estimulant i augmentant la temperatura de la zona tractada.
 • Sistema limfàtic: Estimula l’efecte drenant i ajuda a fer el recorregut amb més força.
 • Sistema Muscular: Augmenta la nutrició, tonicitat i oxigena la sang entrant ajudant a disminuir la seva distròfia. També ens ajuda a disminuir la sensació de cansament millorant la seva capacitat esportiva o de treball.
 • Teixit ossi: No actua directament sobre l’ós, però sí sobre el teixit que l’envolta, estimulant-los en la seva recuperació en casos de lesions o adherencies.
 • Teixit adipós: La hiperèmia i la intensificació metabòlica local afavoreix l’absorció dels teixits gras, ajudant a disminuir l’excés de greix.
 • Pell: Neteja i augmenta la irrigació sanguínia afavorint l’eliminació de cèl·lules mortes. La temperatura de la pell augmenta retardant l’envelliment al nodrir i desintoxicar cada cèl·lula del cos.
 • Articulacions: Elimina i evita adherències provocades per líquids resultants d’inflamacions que es dipositen als teixits o cavitats articulars.
 • Metabolisme: Augmenta la quantitat d’orina després del massatge afavorint l’eliminació de clorur sòdic, nitrogen i fòsfor.
 • Millora les defenses i desintoxica el cos: Estimula el sistema immune.
 • Millora el quadre depressiu, aclarint la ment i fent augmentar l’autoestima degut a l’alliberació d’endorfines que ens produeix el benestar i plaer.

A qui va dirigit?


Qualsevol persona pot beneficiar-se, a diferents nivells, dels efectes positius del massatge.   

Persones amb fatiga muscular i/o crònica, estrès, dolor, lesions, post-operatoris, etc. I de manera més específica és molt recomanable per a esportistes en temporada pre i post competició, i/o en fase de recuperació de lesions i molèsties. 

​Història i orígens


Té el seu origen a Espanya. El 1933, el metge naturista Vicente Lino Ferrándiz va desenvolupar i encunyar el terme "Quiromassatge", fundant l'Escola Espanyola de Quiromassatge a Barcelona. 

Després d’anys d’estudis a Suïssa i els EUA, on es va formar com Naturòpata, es va doctorar després en Medicina i Cirurgia per les universitats de Barcelona, Madrid i Saragossa. Ferrándiz, company de tesi de Gregorio Marañón, pretenia dotar les tècniques de massatge d’una dimensió més humanista davant d’altres tècniques que es servien d’aparells i altres formes d’actuació. Al mateix temps, a través d’una formació, en la qual són fonamentals els coneixements en fisiologia i anatomia, es proposava donar consistència i professionalitat al Quiromassatge.

Tenim noticies demostrables de la pràctica del massatge remuntada a vars segles abans de la nostra era, realitzant-se aleshores de manera intuïtiva i sempre amb fins curatius.

Hipòcrates (450 a.C), a la seva part mèdica recomanava la fricció sobre les articulacions en cas de rigidesa, i del massatge abdominal en casos de restrenyiment.

Galeno (130 a.C) preparava als gladiadors amb "copets" i friccions a la musculatura abans de comats per activar i vigoritzar-la.

Però no va ser fins els nostres temps quan es comencen a introduir a Europa els conceptes i fonaments de les maniobres com a tractament a través dels massatges 

"​Com a cos, no som només la unió de diferents estructures musculars, òssies, articulars, nervioses i humorals (o el que és el mateix, fluids corporals), sinó que som una cosa més. Una estructura on el cos, la ment i la psique formen un tot indivisible"