Tallers de Joc corporal

​​Treballem a través del joc ​per recuperar i millorar capacitats humanes com ​la mobilitat, la flexibilitat o la fluïdesa corporal, alhora que restaurem i despertem tant la força vital, la creativitat, l'alegria ​i l'entusiasme.

En què consisteix


Metodologia a través del joc en la qual treballem per recuperar i millorar capacitats humanes com son la mobilitat, la flexibilitat o la fluïdesa corporal. Alhora que recuperem i re-instaurem la força vital, l'alegria, l'entusiasme, la creativitat, i l'actitud lúdica en la persona adulta.

La paraula jugar vol dir en llatí "iocari", que significa fer quelcom amb alegria. I aquesta alegria és l'estat emocional que ens porta a l'aprenentatge, obrint la nostra ment i el nostre cor perquè pugui entrar lo nou. (La referència més antiga que tenim sobre els jocs daten del segle V (A.C), on hi ha evidencies de pintures i escultures en l'Antiga Grècia que plasma persones adultes d'ambdues sexes jugant amb astràgals (ossos del peu)).  

A l'edat infantil el joc té una importància crucial en el desenvolupament del nen. El nen no separa joc-d'aprenentatge o de vida. És el medi on desenvolupa les seves habilitats cognitives, socials i motores, a més de ser la manera a través de la qual es comunica amb el món. 

I l'adult funciona igual, malgrat la nostra educació i sistema ens hagi allunyat i separat del joc, el joc de l’aprenentatge, l’aprenentatge l’associa al sacrifici, a la competitivitat, a la comparació amb els altres, soterrant la creativitat i desconnectant-nos per complet de la nostra llibertat, i en conseqüència, de nosaltres mateixos. De fet, és en sí mateix la manera natural que disposem per aprendre i desenvolupar les nostres capacitats, dons i talents. L'experiència que realitzem pel pur plaer de realitzar-la, i aquest va evolucionant a mesura que anem creixent, ampliant les possibilitats d’experimentació i aprenentatge. 

Per tant, lo natural seria respectar aquest mecanisme evolutiu fins la edat adulta, ja que es tracta d'una qualitat humana innata en el nostre creixement i salut (tant física com mental), pertanyent no només a l’espècie humana, si no a la vida mateixa i al seu propòsit d’elevar la consciència. Es jugant on gaudim del procés de viure i on podem trobar el camí per saber qui som.

A més no estem sols, així que al compartir la pràctica amb altres persones no només desafiem al nostre cos, sinó que ens enfrontem a reptes més desafiants i estimulants multiplicant els beneficis, per exemple adquirint major adaptabilitat, cooperació, interpretació del llenguatge corporal, contacte físic i visual, capacitat de reacció i anticipació, etc. I per suposat major diversió! 

Què és l'actitud lúdica i com podem restaurar-la?

Lo lúdic ha estat sempre present a l'historia de la humanitat, només que en algun punt vam començar a considerar-lo com a quelcom exclusiu dels infants.

És la expressió d’un estat interior del ser. Da forma a l’alegria i vitalitat d’explorar les possibilitats que l’existència ens ofereix. Poder abandonar el control i gaudir de l’entrega a la expressió espontània la qual ens pot portar a la vivència de l'alliberament dels condicionants apresos. 

I precisament les activitats lúdiques funcionen com una manera de desenvolupament d'estratègies socials, on aprenem les regles de convivència bàsica com la comunicació, cooperació i límits socials (a més de l'impacte de les accions en els altres). Dit d'una altra manera; el joc ens permet apropar-nos a realitats que no podríem experimentar en altres contextos.

El joc és símptoma de Salut. El nen que juga és un nen saludable. Igual que l'adult que juga és un adult saludable. Per això, el joc és reconegut com un dret dels infants i una necessitat pels adults!

Metodologia


L'estratègia metodològica està orientada principalment a restablir l'actitud lúdica/creativa dels adults a través de l'experimentació amb el cos en interrelació amb la música i les altres persones. -El cos com a vehicle de comunicació per l'activació de l'afectivitat-.

A través dels jocs més o menys dirigits i/o lliures ens obrim a la participació. Recuperar la força vital per explorar coses noves a la nostra vida, trencar els límits de la nostra zona de confort per descobrir noves àrees d’interès i maneres de relacionar-nos amb nosaltres mateixos i amb els altres. -La imaginació per recrear una realitat on tot és possible. L'obertura de la ment-.

Trobem el nostre veritable camí quan ens entreguem a una força major que la nostra pròpia i petita àrea de control. L’entrega ens porta la màgia de lo inimaginable i permet que el nostre potencial s’expressi. -L'acció pel simple fet de gaudir de l'experiència en el instant mateix-.

Amb el joc corporal expressiu treballem directament per restaurar els següents valors i capacitats:

 • Potenciar l'autoconeixement i la experimentació de sensacions enriquidores a partir d'un canvi de percepció sobre nosaltres mateixos i els altres .
 • El desbloqueig corporal i emocional.
 • Afavorir i crear una nova realitat i comunicació tant interna com externa.
 • Retrobar-nos amb la llibertat de ser, d’expressar-nos i mostrar-nos tal i com som (com quan vàrem ser nens). Sense judicis ni mirades.
 • Desenvolupar els nostres valors com equip per la convivència harmònica.
 • Activació del nostre potencial.
 • Connexió amb aspectes més elevats del Ser com cultiu de la presència, la bellesa, l'alegria essencial, etc.

Beneficis


L'empremta que deixa una sessió de joc corporal expressiu és la plenitud i l'alegria serena que produeix viure una experiència de llibertat i profundament sanadora pels adults. A més, al recuperar l'actitud lúdica podem experimentar:

 • El desbloqueig tant corporal com emocional.
 • La connexió amb la vitalitat, l'alegria,la bellesa, etc., recuperant la capacitat de gaudir de la vida.  
 • El redescobrir la força de l'entusiasme i la motivació. 
 • El despertar del nostre potencial i capacitat creativa. 
 • L'augment de la nostra consciència corporal.
 • La recuperació de l'agilitat i la mobilitat.
 • La cohesió de grup i el sentiment de pertinència.
 • Etc.

A qui va dirigit?


Dirigit a qualsevol adult independentment de la seva edat i condició física amb ganes de recuperar el joc a la seva vida!   

"No deixem de jugar perquè envellim. Envellim perquè deixem de jugar"

George Bernard Shaw